Punaherukkacurd
Onko erilaiset tahnat, eli curdit siulle entuudestaan tuttuja? Käytän niitä paljon leivonnassa ja valmistan tahnat aina mahdollisuuksien mukaan itse. Jatkuvassa käytössä itselläni on esim. sitruuna- ja passiontahna ja nyt innostuin vähän pakon sanelemana punaherukasta sillä sitä ovat kaikki pensaat pullollaan!
Tahnat menevät miulla usein macaronien täytteeksi mutta myös raikastamaan kakkuja. Miulla on melko vakiintunut resepti tahnan tekoon ja jaankin nyt siitä tämän punaherukkaversion!
Saat tällä noin 2-2,5dl valmista tahnaa joka säilyy jääkaapissa kahden viikon ajan. Voit myös tehdä tahnaa isomman satsin ja pakastaa sitä.
3dl punaherukkaa
0,5dl vettä
3 keltuaista
0,75dl hillosokeria
0,75dl ruokokidesokeria
2rkl maissitärkkelystä
50g voita
Miten tehdä täydellinen punaherukkacurd?
Mittaa kaikki ainesosat kattilaan voita lukuunottamatta ja lämmitä keskilämmöllä kunnes seos alkaa kuplimaan. Sekoittele samalla. Anna seoksen kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia tai siihen asti kunnes marjat ovat kunnolla hajonneet.
Paseeraa eli painele kuuma tahnaseos tiheän siivilän läpi erilliseen kulhoon. Näin marjojen kuoret jäävät tahnasta pois ja saat ihanan sileän lopputuloksen!
Kun seos on jäähtynyt, lisää huoneenlämpöinen voi joukkoon vispilällä sekoittaen. Voit käyttää tässä myös sähkövatkainta jolloin lopputuloksesta tulee kuohkeampi.
Kaada valmis punaherukkatahna puhtaaseen lasipurkkiin ja siirrä jääkaappiin. Tahna paksuuntuu jäähtyessään.
Vinkkejä
Hyvin perinteisesti curd levitetään paahtoleivän päälle ja nautitaan sellaisenaan mutta miulla henkilökohtaisesti tahna tulee käyttöön leivonnassa. Suosin tahnoja erityisesti macaronien täytteenä sillä tämä pieni leivos saa ihana pirteän makusävärin curdista! Curd ei yleensä ole niin paksua että se pysyisi macaronin sisällä sellaisenaan mutta toimii erinomaisesti allaolevan kuvan tyylillä: pursota macaronkuoren ulkoreunoille kreemirengas ja sen jälkeen täytä aukko haluamallasi tahnalla. Tämä kuva on aiemmin keväällä julkaisemastani veriappelsiinicurdin ohjeesta jonka löydät täältä.
Keltuaisen määrää vähentämällä tai lisäämällä saat tahnasta juoksevampaa tai paksumpaa. Tämän reseptin kolmella keltuaisella tahnasta tuli mielestäni melko pehmeää ja löysähköä koostumukseltaan.
Kerro jos kokeilit, miltä maistui? Kysymyksiä ja kommentteja voi myös kirjoittaa alle tai someen, autan mielelläni!