fbpx

Veriappelsiinicurd

Onko erilaiset tahnat, eli curdit siulle entuudestaan tuttuja? Käytän niitä paljon leivonnassa ja valmistan tahnat aina mahdollisuuksien mukaan itse. Jatkuvassa käytössä itselläni on esim. sitruuna- ja passiontahna ja nyt innostuin veriappelsiinista sillä sen sesonki on tällä hetkellä parhaimmillaan! Tahnat menevät miulla usein macaronien täytteeksi mutta myös raikastamaan kakkuja. Miulla on melko vakiintunut resepti tahnan tekoon ja ajattelinkin jakaa sen nyt teille!

 

Tällä reseptillä teet melkeinpä mistä tahansa sitrushedelmästä curdia eli tahnaa. Saat tällä noin 2-2,5dl valmista tahnaa joka säilyy jääkaapissa kahden viikon ajan.

 

Ainesosat

Curd eli tahna

1-2 veriappelsiinin kuori raastettuna
1 veriappelsiinin mehu puristettuna
3 keltuaista
0,75dl hillosokeria
0,75dl hienoa sokeria
50g voita

 

 

Miten tehdä täydellinen veriappelsiinicurd?

Mittaa kaikki ainesosat kattilaan ja lämmitä keskilämmöllä kunnes seos alkaa kuplimaan. Sekoittele samalla. Anna seoksen kiehua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia ja nosta kattila liedeltä. Jäähdytä seos.

 

Jos haluat, niin seoksen voi tässä vaiheessa paseerata eli valuttaa tiheän siivilän läpi. Näin kuoriraaste (ja mahdolliset keltuaisesta jääneet kököt) siivilöityvät pois. Kuoriraaste tuo myös makua eli jos olet intensiivisemmän maun perässä niin jätä paseeraus välistä.

 

Kun seos on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi, lisää huoneenlämpöinen voi joukkoon vispilällä sekoittaen. Voit käyttää tässä myös sähkövatkainta jolloin lopputuloksesta tulee kuohkeampi.

 

Kaada valmis veriappelsiinitahna puhtaaseen lasipurkkiin ja siirrä jääkaappiin. Tahna paksuuntuu jäähtyessään.

 

 

Veriappelsiinicurd satokausivinkkki

Vinkkejä

Hyvin perinteisesti curd levitetään paahtoleivän päälle ja nautitaan sellaisenaan mutta miulla henkilökohtaisesti tahna tulee käyttöön leivonnassa. Suosin tahnoja erityisesti macaronien täytteenä sillä tämä pieni leivos saa ihana pirteän makusävärin curdista! Curd ei yleensä ole niin paksua että se pysyisi macaronin sisällä sellaisenaan mutta toimii erinomaisesti kuvan tyylillä: pursota macaronkuoren ulkoreunoille kreemirengas ja sen jälkeen täytä aukko veriappelsiinitahnalla. Ihanan raikasta!

 

Keltuaisen määrää vähentämällä tai lisäämällä saat tahnasta juoksevampaa tai paksumpaa. Tämän reseptin kolmella keltuaisella tahnasta tuli mielestäni juuri hyvän jämäkkä koostumukseltaan.

 

Kerro jos kokeilit, miltä maistui? Kysymyksiä ja kommentteja voi myös kirjoittaa alle tai someen, autan mielelläni! 

 

Veriappelsiinicurd satokausivinkki