fbpx

Miten paistaa tasainen kakkupohja?

Muodostuuko sinun kakkupohjan keskelle paistaessa kohouma?  Ärsyttääkö että kohouma kakkupohjasta on pakko aina leikata pois ja samalla kakkupohjaa menee hukkaan? Oletko koskaan miettinyt miten kohouman voisi välttää?

 

Tässä vinkkipankin artikkelissa kerron siulle miten saat kyseisen kohouman vältettyä sekä paljastan oman tapani paistaa kakkupohjat! smile

Miten onnistua paistamaan tasainen kakkupohja?

Taikinoissa on eroja

Luokittelen itse kakkupohjat kahteen kategoriaan: kevyet kakkupohjat ja painavat kakkupohjat. Kevyisiin kakkupohjiin voidaan lukea esim. sokerikakkupohja, painavat sisältävät taas aina voita, öljyä tai muuta painavaa ainesosaa kuten maitotuotteita. 

 

Useimmiten ongelma kohoumassa koskee juurikin painavia kakkupohjia mutta sitä näkee myös kevyissä. Kun kakkutaikina laitetaan kokonaisuudessaan vuokaan ja paistetaan uunissa, paistuu kakkutaikinan uloimmat osat eli kakkutaikinan reunat ensin. Kakkutaikina alkaa siis paiston alusta asti kiinteytymään kakkuvuoan ulkoreunoista ja paiston loppuvaiheessa kakkutaikinan vielä raaalla keskiosalla ei ole mitään muuta paikkaa kehittyä kuin ylöspäin. Tästä syntyy kohouma kakun keskelle.

 

Painavissa kakkupohjissa kohouma täytyy käytännössä aina leikata pois, sillä et saa millään tasaisia kakkukerroksia tällaisen kohoumapohjan kanssa. Näin kakkutaikinaa menee myös aina hukkaan. 

 

Kaksi vaihtoehtoa ongelman ratkaisemiseen

Ratkaisu yksi tasaiseen kakkupohjaan on paistovyö. Paistovyö on nimenomaan tähän tarkoitukseen valmistettu kaistale lämmönkestävää kangasta joka liotetaan vedessä. Ylimääräinen vesi puristetaan vyöstä pois ja vyö kiinnitetään kakkuvuoan ympärille kuten vyö housuihin. Kostea vyö viilentää kakkuvuoan ulkoreunoja estäen kakkupohjaa paistumasta ensin ulkoreunasta, eli toisinsanoen tasapainottaa lämmönsäätelyä uunissa. Lopputuloksena on tasaisesti paistunut kakkupohja.

 

Paistovyötä on hankala käyttää irtopohjavuoan kanssa sillä vuoan kiinnitysmekanismi, solki, ei pysy vyön takia kunnolla kiinni. Pahimmassa tapauksessa vyö avaa vuoan kiinnityssoljen ja kakkutaikina pääsee valumaan vuoasta ulos. Parhaiten vyö toimii siis sileäreunaisissa alumiinisissa paistovuoissa.

 

Minulla itselläni on käytössä Wilton -merkin Bake Even Strip -paistovyöt mutta muillakin leivontatarvikkeita valmistavilla brändeillä on vastaavia valikoimassaan. Voit myös tehdä paistovyön itse esim. vanhasta keittiö- tai froteepyyhkeestä. Leikkaa pyyhkeestä sopivan kokoinen suikale ja käytä sitä oikean paistovyön tapaan. Jos leikkaat suikaleen reilusti pidemmäksi kuin mitä vuokasi halkaisija on, voit käyttää sitä helposti myös irtopohjavuoan kanssa.

 

Huomaa, että vaikka paistovyö on virallinen paistamiseen soveltuva tuote, on paistoa aina valvottava!

 

Ratkaisu kaksi on yksinkertaisesti paistaa kakkupohja erissä. Jos kakkuusi tarvitaan kolme kakkupohjaa, eli kakussasi tulee olemaan kaksi täyteväliä, jaa kakkutaikina kolmeen osaan ja paista se erissä. Tämä on tapa jolla meillä tilausleipomossa toimitaan aina! Erissä paistamisen etuja ovat lyhyempi paistoaika, täydellisen tasaiset kakkupohjan kerroslevyt sekä mikä parasta: ne valmiit kerrokset ilman että kakkupohjan leikkaamisen kanssa tarvitsee taistella!

 

Leipurin vinkkipankki: tasainen kakkupohja

Kysy, kommentoi ja ehdota!

Haluatko kysyä jotain aiheeseen liittyen? Kirjoita kysymyksesi alle, vastaan niihin kaikkiin! Kysymyksesi ja antamani vastaus saattavat olla muillakin mielessä ja samalla niistä on apua monelle.

 

Voit myös kommentoida alle mahdollisesta leivontaan liittyvästä pulmasta jonka olet kohdannut! Valitsen niistä uusia aiheita vinkkipankkiin käsiteltäväksi!