fbpx

Taatelikakku

Sain sukulaisen vinkkamaamana linkin taatelikakun nettireseptiin ja muokkasin sitä hieman kuten miulla on tapana 😊 Asiakaspalaute tästä miun versioimasta kakusta oli viime vuonna niin mahtavaa että kun nyt alamme lähestyä sitä taatelikakkujen kovinta sesonkiaikaa niin ajattelin julkaista reseptin myös teille 😊

Taatelikakku on siitä kiva joululeivonnainen että sen voi valmistaa jopa kaksi viikkoa ennen joulua. Resepti sisältää tarpeeksi sokeria jotta kakku säilyy. Useimmat kokevatkin että taatelikakku vain paranee ja mehevöityy vanhetessaan joten jos aiot leipoa taatelikakkua joulupöytään, niin sen valmistamisen voi ajoittaa reilusti ennen muita kiireitä! Kakusta voi tehdä myös miniversioita ja pakata niitä opettajille ja työkavereille joulumuistamiseksi.

Resepti on suunniteltu n. 20-24 cm halkaisijaltaan olevaan kakkuvuokaan (tilavuus esim. 2-2,5 litraa).  

Ainesosat 

250g taatelia (poista ensin mahdolliset kivet)
105g fariinisokeria
150g valkoista hienoa sokeria
150g vettä
200g voita
2 isoa kananmunaa
50g kuohukermaa
290g vehnäjauhoja
1tl ruokasoodaa
1tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria

öljyä/vuokasprayta vuoan voiteluun

Näin valmistat taatelikakun

Aloita taateleista ja poista niistä kivet. Mittaa taatelit (250g), fariinisokeri (105g), hieno sokeri (150g) ja vesi (150g) kattilaan ja keitä seosta miedolla lämmöllä noin 10-15 minuuttia. Taatelit pehmenevät tässä ajassa ja alkavat jo hieman hajota. Muista sekoitella seosta nuolijan avulla tasaiseen tahtiin sillä muuten seos palaa pohjaan.

 

Siirrä sen jälkeen taateliseos isohkoon vatkauskulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella tai yleiskoneella seosta reippaalla vauhdilla. Seos vaalenee ja kuohkeutuu, sen on myös tarkoitus jäähtyä. Vatkaa noin viisi minuuttia ja lisää sen jälkeen pehmeä voi (200g) ja vatkaa se reippaasti sekaisin. Jatka lisäämällä seokseen kuohkerma (50g) ja kananmunat sekä sekoita koko seos tasaiseksi (enää ei vatkata).

 

Mittaa sen jälkeen samaan kulhoon jauhot (290g), sooda ja leivinjauhe (1tl molempia) sekä vaniljasokeri (2tl) sekä kääntele nuolijan avulla taikina tasaiseksi.

 

Voitele tai suihkuta paistovuoka kevyesti öljyllä ja kaasa taikina vuokaan. Paista uunin alatasolla noin tunnin verran 175C:ssa.

 

Paiston jälkeen annan taatelikakun jäähtyä vuoassaan noin puolisen tuntia ja kippaa kakku sen jälkeen leivinpaperin ja jäähdytysritilän päälle jäähtymään loppuun. Kakku kannattaa siirtää jääkaappiin kun se on jäähtynyt ja jos valmistat kakun hyvissä ajoin ennakkoon, kääri se muovikelmuun niin pinta ei kuivu. Koristele ennen tarjoilua tomusokerilla tai muulla haluamallasi tavalla ja nautiskele ihanasta joulun mausta tämän kakun siivittämänä 😍

Taatelikakku on paras joulun herkku

Vinkkejä!

Jos siulla on laadukas ja hyvällä (ehjällä) paistopinnalla varustettu kakkuvuoka ei vuokaa tarvitse erikseen esim. korppujauhottaa. Käytän itse vuokasprayta leivonnassa aktiivisesti ja suosittelen lämpimästi hankkimaan sitä myös kotikeittiöön. Vuokasprayn avulla on helppo saada tasainen öljypinta vuokaan muutamalla suhauksella. Korppujauhojakin voi ilman muuta käyttää jos haluat, vaihtoehtoisesti voit ”jauhottaa” vuoan myös sokerilla! Sirosokeri toimii tässä parhaiten ja sitä käytetään vuoan jauhottamisessa korppujauhojen tapaan 😊

 

Mukavia leivontahetkiä ja ihanaa joulunodotusta ❤️