Tässä blogipostauksessa haluan avata kreemin värjäämiseen liittyviä vinkkejä sekä uusinta oivallustani sen tiimoilta.
Miulla on leivonnassa käytössä sveitsiläinen marenkivoikreemi. Kreemi on kuorrute, joka sisältää voita, ja voi saa aikaan sen, että valmis kreemi on yleensä aika kellertävää. Kellertävän kreemin värjäys on oma haasteensa, sillä jos värikartta on siulle yhtään tuttu, niin kellertävästä kreemistä on hirmu hankala saada esimerkiksi vaaleansinistä lisäämällä siihen suoraan sinistä väriä (lopputulos tulee taittamaan vihreään). Olen kuitenkin onnistunut muokkaamaan kreemireseptiäni niin, että kreemi on luonnostaan vitivalkoista ja se on lähtökohtana aivan super juttu kun värjäämistä ajatellaan. Voit halutessasi tutustua kreemiin lisää täältä.
Kreemin värjäys
Kreemin värjäämiseen käytetään geeli- tai pastaväriä. Omat suosikkini merkeistä ovat Rainbow Dustin ProGel sekä suht uudehko markkinoille tullut värisarja nimeltään Colour Mill. Colour Millin pigmentti on ihan omaa luokkaansa muihin kokeilemiini väreihin verrattuna ja todella pieni määrä riittää aikaansaamaan halutun sävyn. Yleissääntö värjäyksessä on muutenkin se, että erittäin pieni määrä väriä riittää. Aloita värjäys siis nuppineulan pään kokoisella värimäärällä ja lisää tarvittaessa kunnes haluttu sävy on saavutettu. Värejä voit ostaa useimmista leivontatarvikkeita myyvistä nettikaupoista mm. Juhlax.fi
Kreemin värjäys tapahtuu lisäämällä haluttu määrä väriä suoraan kreemiin ja sekoittamalla väri tasaiseksi esim. nuolijalla. Kreemi on siitä kiva kuorrute värjäämiseen että se vain silottuu ja pehmenee sekoittaessa eikä esim. juoksetu. Samaa ei voi valitettavasti sanoa kermasta.
Uusin oivallukseni kreemin värjäämiseen liittyen koskee sen lämmittämistä. Voit itse huomata eron kokeilemalla! Värjää siis kreemi normaaliin tapaan ja kun sinulla on valmista, laita värjätyn kreemin sisältämä kulho mikroon ja lämmitä sitä (määrästä riippuen) 5-10 sekunnin ajan. Kreemin keskelle saattaa tässä ajassa tulla jo sulaneesta kreemistä aiheutunut “lammikko” mutta sitä ei kannata säikähtää. Sulaneesta kohdasta näet kuitenkin jo huomattavan eron muuhun astiassa olevaan kreemiin, väri siis muuttuu ja kehittyy lämmön myötä. Lämmityksen jälkeen sekoita kreemi tavalliseen tapaan nuolijalla tasaiseksi ja toista tarvittaessa. Muista kuitenkin varoa lämmittämästä liikaa.
Olen kokenut kreemin lämmityskikan värjäämisen yhteydessä erityisen käteväksi kun toiveena on saada tummia värejä mutta ottanut lämmittämisen tavaksi nyt jo kaikessa värjäämisessä.
Saitko tästä uutta tietoa omaan leivontaosaamiseesi? Toivottavasti! Kerro ja kommentoi mitä olit artikkelistani mieltä? Voit myös mieluusti ehdottaa teemoja leivonnan saralta, mistä haluaisit minun kertovan lisää.😊