Helposti, hyvää ja halvalla on sarja leipomusohjeita joissa mennään budjetti edellä, makua unohtamatta!
Säännöt:
Tarvikkeet saavat maksaa maksimissaan 15€. Leivonta pitää onnistua kotioloissa ns. perusvälineillä, eli sähkövatkain on melkein se hienoin laite mitä tässä hyväksytään. Jos kotoa löytyy valmiiksi jotain leivonnassa tarvittavia ainesosia (esim. vaniljasokeri tai vaikkapa liivate) niin niitä voi käyttää hyväkseen.
Reseptit jaotellaan kolmeen kategoriaan helppoutensa, edullisuutensa ja maistuvuutensa mukaan:
H eli helpohkoa, erilaista ja erittäin halpaa!
HH eli aika helppoa, oikein suunmukaista ja yllättävän halpaa!
HHH eli äärettömän helppoa, superherkullista ja makuunsa nähden todella halpaa!
Ja sitten mennään!
Osa 4: Suolaiset muffinssit
Tähän Helposti, Hyvää, Halvalla -jaksoon inspiroidun kotonani olevasta kasvihuoneesta ja sen antimista. Artikkelin kirjoittamisen aikaan eletään elokuun puoliväliä ja miulle tuntui vaikealta keksiä mitä valmistaisin taas kesäkurpitsasta. Samaan aikaan tuntui kotona toistuvan lause ”ei ole mitään välipalaa” – ja siitä se ajatus sitten lähti! Koska olen makeiden muffinssien, eli kuppikakkujen valmistamisessa mestari, niin ajatuksena oli luoda suolaisia sellaisia.
Kaikki tähän HHH-jaksoon käytetyt elintarvikkeet löytyivät meiltä siis jo valmiiksi kotoa. Laskin kuitenkin että vaikka ostaisin ainesosat kaupasta, pysyisi budjetti täysin HHH:n sallimissa rajoissa 😊
Resepti suolaisiin muffinsseihin
Ainesosat
2dl vehnäjauhoja
0,5tl ruokasoodaa
0,5tl leivinjauhetta
0,5tl suolaa
0,5-1dl ruokaöljyä
0,5prk aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
1 kananmuna
2dl kesäkurpitsaa raasteena
Tällä reseptillä saat noin 8kpl pieniä muffinsseja. Vuokasuositus: paperinen muffinssivuoka (amerikanmuffinssivuoka).
Näin valmistat suolaisia muffinsseja
Riko kananmunan rakenne ensin rikki kulhossa ja lisää sen jälkeen aurinkokuivattu tomaatti öljyineen sekä raastettu kesäkurpitsa. Käytin aurinkokuivatun tomaatin näihin muffinsseihin ilman että valutin niiden öljyä pois, sillä öljyssä on hyviä mausteita ja samalla erillisen öljyn lisääminen taikinaan vähenee.
Sekoita kananmuna, tomaatit ja kesäkurpitsa tasaisesti sekaisin ja lisää sen jälkeen kaikki kuivat aineet. Sekoita. Seos on tässä vaiheessa melko kuivaa, lisää seokseen vuorotellen 1 ruokalusikallinen rypsiöljyä ja vettä kunnes koostumus on löysempi ja taikinaisempi.
Annostele taikinaa lusikalla muffinssivuokiin ja paista 225C 15 minuutin ajan (ylä- ja alalämpö käytössä). Muffinssit eivät turpoa ja nouse uunissa kovinkaan rajusti, joten paperivuoan voi täyttää melko ylälaitaan asti. Suosittelen kuitenkin paistamaan muffinssit uunipellillä ylivuotovahinkojen minimoimiseksi 😊
Anna muffinssien jäähtyä puolisen tuntia ja nauti sellaisenaan!
Vinkkejä
Jos et pidä aurinkokuivatun tomaatin mausta, voit jättää sen huoletta pois. Lisää silloin taikinaan 0,5tl suolaa. Muffinssin ainesosaksi kelpaa melkeimpä mikä vain mitä kaapistasi löytyy! Voit sekoittaa taikinaan fetaa, juustoraastetta, kesäkurpitsan sijasta porkanaraastetta, lisätä pähkinöitä.. melkeimpä mitä vain mitä mielesi tekee!
Muffinssit säilytetään huoneenlämmössä esim. kannellisessa rasiassa tai muovipussissa. Öljyn ja kesäkurpitsan ansiosta ne pysyvät mehevinä huoneenlämmössä jopa viisi päivää! Voit myös pakastaa muffinssit jäähtyneenä. Muffinssi on helppo nostaa pakkasesta aamulla pöydälle, se on juuri hyvin sulanut ja lämmenyt siinä päivän aikana ja valmiina koululaisia ja välipalaa varten 😊
Jos haluat suolaisiin muffinsseihin vielä vähän enemmän voileipäkakkumaista makua niin voitele siihen päälle kerros haluamaasi tuorejuustoa 😊
Helposti, Hyvää, Halvalla -asteikko
Kustannukset on laskettu esimerkkinä sillä oletuksella että kaikki reseptiin tarvittavat ainesosat olisi hankittu kaupasta.
Kustannus: 12,77€
Käytetty aika: n. 15min (+ paistoaika 15min)
Riittoisuus: 4hlö
HHH-asteikko: HHH