Mitä on reunakalvo?
Jos olet seurannut leipomistani jo tovin somessa tai osallistunut Täydellinen täytekakku -verkkokurssilleni (jossa opetellaan kakun valmistaminen ihan sieltä alusta lopun koristeluin saakka) niin et ole voinut olla törmäämättä reunakalvon käyttöön Reunakalvo on yksi tärkeimmistä ja eniten käyttämistäni leivontaan liittyvistä tarvikkeista ja tässä vinkkipankin artikkelissa kerron sen käytöstä lisää.
Reunakalvoa löytyy käytännössä kahta eri paksuutta: ohutta, hieman muovikelmua muistuttavaa reunakalvoa jota käytetään usein juustokakkujen kanssa ja paksumpaa jämäkämpää reunakalvoa joka riittää tukemaan täytekakkua sen kokoamisvaiheessa.
Miksi reunakalvoa käytetään?
Lähes joka kerta kun näytän tai kerron käyttäväni reunakalvoa kakkujen kokoamisessa, saan kysymyksiä kuten ”Onko reunakalvoa pakko käyttää?” tai ”Onko reunakalvo parempi kuin kakkuvuoka kakun kokoamisessa?”. Vastaus näihin molempiin kysymyksiin on ei mutta käytän reunakalvoa tottumuksesta ja käytännön syistä.
Käytän reunakalvoa täytekakun kokoamisen yhteydessä. Asetan reunakalvon napakasti kakkupohjan alimmaisen pohjalevyn ympärille ja kiinnitän sen teipillä. Kokoan sen jälkeen kakun normaalisti ja kakku tekeytyy reunakalvon sisälle pystysuoraan. Pystysuora ja tasainen kakku on myös helpompi ja siistimpi kuorruttaa. Käytän reunakalvoa myös juustokakkujen kanssa! Ennen juustokakkumassan kaatamista reunakalvon sisälle kannattaa kalvo öljytä kevyesti esim. rypsiöljyllä. Hyytymisen jälkeen reunakalvo irtoaa juustokakun pinnasta todella nätisti ja juustokakkusi reunapinta on ihanan sileä ja tasainen!
Täytekakun voi oikein hyvin koota myös kakkuvuokaan. Käytän itse reunakalvoa kahdesta syystä: kokoan kakun aina suoraan sille alustalle josta se myös tarjoillaan ja toiseksi, reunakalvot vievät paljon vähemmän tilaa. Reunakalvo on helppo käyttää uudestaan, pese kalvo käsin astianpesuaineella käytön jälkeen. Samaa kalvoa on mahdollista käyttää kymmeniä kertoja.
Jos siulla on Instagram käytössä, niin löydät tililtäni kaksi erillistä videota jossa kuvaan reunakalvon käyttöä leivonnassa. Kakun kokoaminen reunakalvoa apuna käyttäen löytyy täältä. Yksi lempparityövälineistäni leivonnassa on vuokaspray ja sen käyttöä esittelevä video taas löytyy täältä. Vuokaspray-videon lopussa näytetään miten öljyän spraylla juustokakkua varten reunakalvon ja minkälaista jälki kakussa on kun reunakalvo otetaan irti.
Mistä voin ostaa reunakalvoa?
Reunakalvoa myyvät lähes kaikki leivontarvikkeita myyvät verkkokaupat. Teen itse yhteistyötä juhlax.fi verkkokaupan kanssa ja käyttämäni reunakalvo on ostettu myös sieltä. Olen koonnut Juhlaxin verkkokauppaan valmiita tarvikepaketteja jotka tukevat leivonnan verkkokurssejani, eli erityisesti jos haluat saada leivontatrvikkeet tiettyä kurssia varten näppärästi hankittua, niin näillä valmiilla paketeilla se onnistuu!
Oletko jo opiskelija leivontakursseillani? Muista että löydät kurssisi kirjallisesta ohjeesta alekoodin Juhlaxin verkkokauppaan 😍
Reunakalvoissa on eroja
Jos ostat reunakalvoa ensimmäistä kertaa, varmista että ostamasi reunakalvo on sitä napakkaa sorttia. Täytekakkujen kokoamisessa ei kevyestä reunakalvosta ole valitettavasti mitään hyötyä ja näin vältät turhat ja vääränlaiset ostokset. Usein verkkokaupoissakin on kalvojen napakkuudesta vähän huononlaisesti tietoa mutta asian voi tarvittaessa varmistaa verkkokaupan asiakaspalvelusta. Esim. juhlax.fi -verkkokaupassa myytävä reunakalvo on juurikin sitä napakkaa versiota 😍
Kysy, kommentoi ja ehdota!
Haluatko kysyä jotain aiheeseen liittyen? Kirjoita kysymyksesi alle, vastaan niihin kaikkiin! Kysymyksesi ja antamani vastaus saattavat olla muillakin mielessä ja samalla niistä on apua monelle.
Voit myös kommentoida alle mahdollisesta leivontaan liittyvästä pulmasta jonka olet kohdannut! Valitsen niistä uusia aiheita vinkkipankkiin käsiteltäväksi!