Muistelen että porkkanasämpylät ovat olleet miun leivontabravuuri niin kauan kuin olen leipomista harrastanut.. Havahduin kuitenkin hiljattain siihen että en enää muistakaan tätä bravuurileipomukseni ohjetta sillä en ole leiponut sämpylöitä vuosikausiin! Nyt kun leivontaa on tullut tehtyä työnä jo lähes 10 vuoden ajan niin harrastajan sämpylät ovat vaihtuneet koristeellisiin täytekakkuihin ja samalla on luonnollista että se kotona omaksi iloksi tehtävä leivonta on jäänyt aivan minimiin. Sain kuitenkin porkkanasämpylöihin liittyen yllättäen inspiraation ja lähdin testaamaan mitä saisin siitä aikaiseksi! Lopputulos aiheutti itsessäni ihastuneita huokauksia ja koska some äänesti näin, niin resepti näihin aivan ihaniin sämpylöihin tulee nyt siis tässä!
Ainesosat: porkkanasämpylät
Tästä taikinasta tulee reilu määrä isohkoja sämpylöitä, noin 16-20kpl.
- 8dl vettä (jaotellaan 6dl + 2dl)
- 50g hiivaa
- 2tl suolaa
- 0,5dl tummaa siirappia tai juoksevaa hunajaa
- 3rkl rypsiöljyä
- 1dl tattarihiutaleita / kaurahiutaleita
- 200g porkkanaraastetta
- 800g vehnäjauhoja (jaettuna 400g + 400g)
Näin valmistat porkkanasämpylät
Mittaa kulhoon 6dl kädenlämpöistä vettä, hiiva, suola, siirappi, rypsiöljy, tattarihiutaleet ja porkkanaraaste. Sekoita tasaiseksi. Lisää seokseen 400g vehnäjauhoja ja sekoita. Käytän itse sekoittamiseen yleiskonetta ja sen hitainta sekoitusnopeutta mutta tämän voi tehdä oikein hyvin myös käsin. Anna taikinaseoksen turvota 10 minuuttia ja lisää sen jälkeen 2dl lämmintä vettä sekä loput jauhot 400g sekoittaen. Nostata taikinaa noin 40 minuuttia tai kunnes se on selvästi tuplannut kokonsa.
Kun taikina on noussut, pyörittele siitä sämpylöitä. Taikina on löysää, joten suosittelen lisäämään työpöydälle jauhoja ja nostelemaan sämpyläaihiot taikinakulhosta jauhokeon päälle. Pyörittele taikinasta rentoja sämpyläkasoja ja nosta pellille.
Kun sämpylät ovat pyöriteltynä pellille, laita uuni kuumenemaan 240C (ylä- ja alalämpö). Sämpylät voivat nousta pellillä uunin päällä sen aikaa kunnes uuni on valmis. Paista sämpylöitä uunin toiseksi alimmalla tasolla n. 13 minuutin ajan. Anna jäähtyä ja nautiskele omien lempparitäytteittesi kanssa 🩷
Tämän taikinan resepti on kokeilemalla muokattu voileipäkakkukurssillani tehtävästä hiivaleipätaikinasta joka toimii myös sellaisenaan aivan mielettömän ihanana sämpylätaikinana!
Pro tip 1: Tämän reseptin taikinasta tulee löysähköä. Taikina sopii myös täydellisesti vuoka- tai pataleipätaikinaksi, kokeile rohkeasti! Jos paistat taikinasta leipää, paista samassa 240C lämpötilassa 15 minuuttia ja sen jälkeen vielä jälkilämmöllä toiset 15 minuuttia (uunista virrat pois).
Pro tip 2: Jos käytät kiertoilmaa, tarkkaile paistoaikaa tai vähennä paistoaikaa tarvittaessa. Sämpylöiden pinta sekä pohja tulee olla rapea napautettaessa sormenpäällä, silloin tiedät sämpylöiden olevan valmiita.
Pro tip 3: Säilytä valmis leipä tai sämpylät huoneenlämmössä paperipussissa.
Pro tip 4: Voit käyttää taikinassa tattarihiutaleiden tilalla käytännössä mitä tahansa vastaavia hiutaleita, esim. puurohiutalesekoitusta. Myös erilaiset siemensekoitukset ja tuoreet yrtit sopivat tähän taikinaan hyvin, eli voit muokata taikinaa haluamallasi tavalla.
Toivon siulle ihania sämpylähetkiä! 🩷
