fbpx

Brita-kakku

Mahdanko tietää ketään kuka ei pitäisi Brita-kakusta? Brita kuuluu kyllä lähes jokaisen kesäiseen herkkupöytään ja usein se kätkee sisälleen tuoreimpia kauden kotimaisia marjoja. 

 

Netti on pullollaan erilaisia Brita-kakun reseptejä ja usein niissä on kahta eri koulukuntaa: toisessa pohja ja marenki paistetaan samaan aikaan, toisessa pohja esipaistetaan ja marenki laitetaan vasta esipaiston jälkeen pohjan päälle. Olen kokeillut molempia tapoja useampaan kertaan ja päätynyt tässäkin reseptissä käyttämään pohjan esipaistomenetelmää. 

 

Brita-kakku valmistuu suht nopeasti, paistamisen jälkeen ohueko pohja jäähtyy vikkelästi ja koska täytteiden valmistamisessa ei kestä kauaa, on kakku mahdollista saada tunnissa pöytään. Rapsakalla marengilla päällystetty kakku on parhaimmillaan juuri valmistettuna mutta sietää säilytystäkin hyvin! Jos haluat leipoa pohjan etukäteen, voit tehdä sen edellisenä päivänä ja säilyttää muovikelmulla peitettynä huoneenlämmössä. Pohjan voi myös tarvittaessa pakastaa.

 

Tästä reseptistä saat yhden uunipellillisen verran Brita-kakkua tai vaihtoehtoisesti jos teet pyöreisiin irtopohjavuokiin, riittää taikina kahteen n. 24cm halkaisijalla olevaan vuokaan.  Riittoisuus tästä määrästä on n. 10-15 hengelle. 

Brita-kakku

Näin valmistat ihanan Brita-kakun

Pohja:
200g pehmeää voita
1,5dl hienoa sokeria
4 kananmunan keltuaista
3,5dl vehnäjauhoja
2,5tl vaniljasokeria
2,5tl leivinjauhetta
1,5dl maitoa

Marenki:
4 kananmunan valkuaista
2dl sokeria

Sekoita pehmeä voi ja sokeri tasaiseksi massaksi, tämän voi tehdä yleiskoneella tai sähkövatkaimella. Erottele kananmunista keltuaiset, lisää ne hitaasti sekoittaen voi-sokerivaahdon joukkoon. Kananmunan valkuaiset voi erotteluvaiheessa laittaa suoraan siihen kulhoon missä aiot marenginkin valmistaa, huomio että kulho on puhdas! Jos kulhossa on esim. rasva- tai öljyjäämiä ei marenki valmistu tarpeeksi napakaksi. 

Mittaa kuivat aineet kulhoon ja lisää niitä muutamassa erässä taikinaan maidon kanssa vuorotellen. Ja hei arvatkaa mitä? Kun tein Brita-kakkua viimeeksi, oli maito meiltä loppu.. Käytin maidon tilalla vispikermaa ja hienosti onnistui 😊

Kun kaikki pohjaan tulevat ainesosat on yhdistetty on tuloksena tasainen painavahko taikina. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun paistovuokaan tai -pellille ja paista 10 minuuttia 180 asteessa (ylä- ja alalämpö, uunin toiseksi alin taso). Taikinaa ei tarvitse levittää ihan reunoille asti sillä se paisuu ja levittyy uunissa. Huolehdi kuitenkin että taikina on levitetty tasaisesti, muuten osa pohjasta voi jäädä raaaksi/paistua liikaa. 

Pohjan esipaiston aikana voit valmistaa marengin. Aloita vatkaamaan kananmunan valkuisia keskinopealla vauhdilla ja lisää puoli desiä sokeria kerrallaan. Aloita sokerin lisääminen siinä vaiheessa kun valkuaisiin muodostuu kevyitä vaaleita vaahto-osioita. Vatkasin omaa marenkiani yleiskoneessa noin 10 minuutin ajan, eli juuri sen ajan mitä pohja on uunissa esipaistoa varten. Tässä vaiheessa marenki oli kiiltävää ja napakkaa.

Ota pohja pois uunista ja levitä marenki tasaisesti pohjan päälle. Jatka sen jälkeen paistamista n. 15 minuutin ajan tai kunnes marenki ottaa uunissa kevyesti väriä. Jäähdytä ja täytä.

 

Brita-kakun täytteet ja täyttäminen

 

Brita-kakku täytetään hyvin perinteisesti kermavaahdolla ja marjoilla. En lähtenyt tässä itsekään sooloilemaan vaan käytin kermavaahdon lisäksi raparperihilloketta ja tuoreita vadelmia täytteenä. Olen silti sitä mieltä että mansikat sopivat tähän paremmin mutta miulla ei ollut mansikoita juuri leipomishetkellä käsillä ja käytin ”mitä kaapissa oli”. Kaikessa yksinkertaisuudessaan kermavaahto ja mansikat riittävät 😊

 

Jos olet paistanut pohjan uunipellillä, leikkaa pohja puoliksi ja levitä täytteet alimmaisen pohjan päälle. Laitoin itse täytettä vain yhteen kerrokseen eli päällimmäinen pohjakerros jäi ilman kermavaahtoa ja mansikoita. Jos täytät itse kahteen kerrokseen niin tuplaa täytteiden määrä. Nosta sen jälkeen toinen pohjalevy näiden päälle kanneksi.

 

Täyte:

4dl vispikermaa (uunipellillinen, puolita pyöreään)
0,5dl hienoa sokeria (puolita pyöreään)
0,5tl vaniljatahnaa (puolita pyöreään)
250g mansikkaa paloiteltuna

Vatkaa kerma yhdessä sokerin ja vaniljatahnan kanssa pehmeäksi vaahdoksi ja levitä se tasaisesti pohjan päälle. Lisää (hilloke ja) marjat. Nosta toinen pohjapuolikas kanneksi ja koristele haluamallasi tavalla. Nauti heti!

Brita-kakku